Får man sätta kakel och klinker på befintligt ytskikt i badrummet?

Har du kommit till en punkt där ditt badrum har gjort sitt och en omfattande badrumsrenovering är aktuell? Kanske känns det som ett onödigt jobb att riva ut allt det gamla och att det skulle vara en möjlighet att sätta kakel och klinkers ovanpå det befintliga ytskiktet. I vissa fall kan man faktiskt göra det men i andra inte. Nedan får du reda på vad som gäller för olika ytskikt.

På befintligt kakel och klinker

Har man i dagsläget kakel och klinker i sitt badrum och planerar att genomföra en badrumsrenoveringar göteborg är tillåtet rent regelmässigt men det kan vara svårt att få till ett snyggt resultat. Dom gamla tätskikten kan dock ”återanvändas” och vill man endast förnya utseendet i rummet kan det vara ett bra alternativ. Vet man däremot med sig att tätskikten är väldigt gamla kan det vara en idé att riva ner allt och börja om från början för att få en längre livslängd.

Att lägga klinker direkt på befintlig klinker är även det tillåtet men här ska man tänka på att det kan vara väldigt svårt att får det både tätt och snyggt runt golvbrunnen. Det får såklart inte komma in vatten mellan dom olika lagren, vilket kan kräva viss expertis.

På våtrumstapet- och matta

Att sätta kakel på befintlig våtrumstapet är inte lika självklart. En våtrumstapet- och matta fungerar som både tätskikt och ytskikt och enligt många försäkringsbolag är det inte tillräckligt för att sätta kakel på. Däremot finns det vissa mattor och tapeter avsedda för badrum som faktiskt är godkända för detta, om man kombinerar det med ett godkänt fix att sätta plattorna med.

Den här typen av tapeter och mattor är dock relativt nya på marknaden så har man ett badrum från 90-tal eller tidigare tillhör man en av dom som har mattor som inte är godkända. Ska man då påbörja en badrumsrenovering behöver man riva ned dessa för att sedan sätta in ett ordentligt tätskikt innan man sätter kakel och klinkers utanpå.

Man kan tro att det är enklare att sätta nytt kakel utanpå det gamla ytskiktet men det behöver det nödvändigtvis inte vara. Resultatet kan bli dåligt rent utseendemässigt, och den dagen man faktiskt behöver byta ut allt från grunden i badrum i alingsås blir det extra mycket jobb med att riva ner allt. Även om det känns jobbigt att börja sin badrumsrenovering med att riva ned gammalt kakel eller våtrumstapeter kan det vara värt det i det långa loppet.