4 tillfällen att använda RUT-avdraget

Många gånger kan det kännas dyrt och onödigt att anlita företag för att få hjälp med olika typer av hushållsarbeten och andra tunga sysslor. Det är dock bra att veta att man får många saker har rätt att utnyttja RUT-avdraget och att det då i slutändan lite alls blir så dyrt om man först räknat med.

Många väljer att anlita en flyttfirma när det är dags att flytta och använder sig då av avdraget men det finns också många små tjänster man kan köpa som ger rätt till skattereduktion.

Vid flytt

Det tillfälle dom allra flesta använder RUT-avdraget är när man anlitar en flyttfirma. Det reducerar arbetskostnaden för flyttfirma nordiskaflyttkompaniet.se med upp till 50% och gör att det faktiskt inte blir så dyrt. Åtminstone tycker många att det är värt pengarna eftersom en flyttfirma sköter mer eller mindre hela flytten utan att man själv behöver göra något.

 

Oavsett om man bara anlitar hjälp med bärande och transport av en flyttfirma eller om man vill ha hjälp med andra saker så som att packa gäller avdraget. Kostnaderna för material och annat reduceras dock inte vilket man ska se till att räkna med om det är något man planerar att köpa.

För ett rent och fräscht hem

Precis som att det är vanligt att anlita en flyttfirma väljer fler och fler privatpersoner att ta hjälp med städningen hemma. Vissa gör det vid enstaka tillfällen och andra löpande med en eller två veckors mellanrum. Även för städtjänster blir det i slutändan inte så dyrt tack vare avdraget som görs för arbetskostnaden och man sparar dessutom mycket tid till andra saker.

Vanligt bland städfirmor är att dom anger priserna efter RUT-avdrag så det är viktigt att hålla utkik efter så man inte räknar fel och blir besviken.

För hjälp med trädgårdssysslor

Trött på att skotta snö om vintern och att klippa gräset på sommaren? I så fall är det här du ska se till att nyttja RUT-avdraget. Även för trädgårdssysslor som dessa är det tillåtet och precis som med en städ- eller flyttfirma är det arbetskostnaden som reduceras upp till 50% av det totala priset.

När du behöver hjälp med barnen

Vardagspusslet är en ständig oro för många och med jobb, skola, förskola, fritidsintressen och allt annat kan det vara svårt att få ihop. Kanske är man ensamstående och jobbar skift och då kan det vara svårt med barnpassning under kvällar och helger när fritids är stängt.

Barnpassning är då en tjänst man kan köpa med skattereduktion, förutsatt att passningen sker i det egna hemmet. Barnvakten får även hämta och lämna vid skola och förskola vilket kan lösa vardagsbekymren för många familjer med tight schema.

När man anlitar en flyttfirma, ett städföretag eller något annat som ger rätt till RUT-avdrag behöver man inte ansöka på detta själv. Företaget som utför den tjänst du har köpt kommer sköta allt och skattereduktionen kommer att synas på fakturan.

Man behöver alltså inte ens ligga ute med pengar för att få tillbaka vid ett senare tillfälle utan allt sköter sig självt. Nästa gång du behöver hjälp med hushållsnära tjänster kan du tänka på att avdraget finns och att det inte kommer bli så fasligt dyrt som du kanske tror.